TÜRKİYE Şişmanlıyor

TÜRKİYE Şişmanlıyor

Ülkemiz insanının başına bela olan hastalıklar listesinin ilk sırasına  şişmanlığı koyarsak, kimilerimiz güler, kimilerimiz dalga geçer, kimilerimiz sizi anlıyormuş gibi yapar, çok az kişi olayın ciddiyetini anlayarak size hak verir. Belki hayatınızda ilk kez duyduğunuz obezite kelimesi  günümüzde,  bütün dünya ülkelerinde en önemli sağlık sorunları arasında yerini alır. Tüm dünyada obezite hastalığının görülme sıklığının büyük bir hızla artması ve bu hastalığa yakalanan kişiler üzerinde yapılan araştırmalardan çıkarılan sonuçlara göre  obezitenin insan ömrünü kısalttığı ortaya çıkarıldı. Şurası bir gerçek ki kim ne derse desin rakamlar kesinlikle yalan söylemez. Şişmanlık hastalığının ciddiyetine varan kişiler tarafından kurulan Türk Obezite Vakfı tarafından yapılan bir açıklamada; ülkemizde erkeklerin yüzde onunun ve kadınların yüzde otuzunun şişman olduğu belirtildi. Yine Türk Obezite Vakfı tarafından olayın ciddiyetini vurgulamak için yapılan açıklamada Türkiye’de şişmanlığın 15-16 yaş sınırına kadar dayandığı ve son on yılda Türkiye’de obezite hastalığının iki katına çıktığı önemle belirtildi.

Türk milletinin obezite hakkında fazla bir bilgisi olmadığı ve bu konudaki en önemli eksikliğinin ise obezitenin hala bir hastalık olarak algılanmaması olduğu bildirildi. Bir ilaç firmasının başlatmış olduğu kampanyaya aktif destek olmak için ” kilo kontrol programı ” hazırladıklarını ve bu programı uygulamaya koyduklarını bildirildi. Vücuttaki yağ oranını düzensiz bir biçimde arttıran şişmanlık, doktor kontrolü altında tedavi edilmesi gereken ciddi ve kronik bir hastalıktır. Şişmanlık bir çok hastalığın nedenleri arasında baş sırada yer alır. Bu hastalıklardan  başlıca olanlarını şöyle sıralayabiliriz: Hipertansiyon, diyabet, kalp krizi, safra kesesi hastalıkları, eklem rahatsızlıkları, kanser, hormon bozuklukları, varis ve kısırlık gibi bir çok hastalığı sayabiliriz. Türk Obezite Vakfı’nın hazırlamış olduğu programdaki testlerin uygulandığı kişiler beş dakika içinde dört adımda kendileri ile ilgili önemli sağlık sorunları hakkında bilgi alabilecekler. Sırasıyla bu adımlar;

İlk adımda, biyoelektrik direnç analizi yardımıyla vücuttaki yağ oranı,  yağ kitlesi, yağsız vücut kitlesi, boy ve kilo ölçümü ile kişilerin beden kitle oranları tespit edilecek. Bu adım sayesinde teste tabi tutulan  kişilerin obez olup olmadıkları belirlenerek, vücuttaki fazla miktarda yağ dokusu analizi yapılacak. İkinci adımda, teste tabi olan kişilerin kan basınç ölçümleri yapıldıktan sonra üçüncü adıma geçilir. Bu adımda teste katılanların parmak ucundan alınan kan örnekleri ile total kolesterol, HDL kolesterol ölçümleri yapılacak. Dördüncü aşamada ise, diğer adımlardaki bilgiler bilgisayara iletilerek, teste katılanların kroner kalp hastalığı risk analizi yapılacak.