İnce Hastalık Maskesini Değiştirdi

İnce Hastalık Maskesini Değiştirdi

…evet yine tüberküloz yani halk dilindeki adıyla verem. Bir çoğumuz tarihe karıştı diyerek dalga geçtiğimiz, etrafına ölüm saçan hastalığın mikrobunu farkında olmadan taşıyoruz. Yapılan araştırmalar acı gerçekleri önümüze seriyor ve dünyada her yıl ortalama 2-3 milyon insan hayatını veremden kaybediyor.  Yapılan bir başka araştırma ise hastalığın dünya üzerinde etkisinin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Söz konusu araştırmaya göre dünyada 2 milyar insan yani dünya nüfusunun üçte biri bu hastalığın mikrobunu taşıyor yani etrafına ölüm saçıyor.

…..ve şimdide tıp otoriteleri tarafından da doğrulanan  bir habere göre  şu anda kullandığımız aşıların tüberküloz bakterisiyle yani verem mikrobuyla boy ölçüşemeyecek derecede olduğudur. Kullandığımız bu aşılar yalnızca çocukluk döneminde veremin birkaç ölümcül  türüne karşı koruma sağlıyor ve daha önceden yerleşmiş yetişkin bireylerde ise yeterince etkili olmuyor.

Peki 21. asrın ilerlemiş tıbbı neden bu mikroba karşı bir şey yapamıyor?

Tüberküloz bakterisi zamanla en etkili antibiyotiklere karşı bile direnç kazanıp öldürücü  yeni yeni türlerini geliştirip insan vücuduna girmiştir. Bu bakterilerin insan vücudunda ölümcül boyuta ulaşmasında hiç kuşkusuz  AIDS   virüs ününde   önemli bir etkisi vardır. AIDS  virüsü olan HIV virüsü vücuda girerek bağışıklık sistemini çökertiyor ve daha önceden vücutta kendisini saklamış olan tüberküloz bakterisinin faaliyete geçmesini sağlar sonra da bu bakteri  ölümcül darbeyi vurur.

Bu gelişmeler karşısında bilim adamları da tüberkülozun yeni türlerine karşı yeni aşılar üretiyorlar. Bilim adamlarının önündeki en büyük engel yeni bakteri türlerini bir aşıda toplamaktır.

Tarih: 31-12-2001
www.bilimveteknoloji.com