Klon Ailesinin Yeni Üyesi

Klon Ailesinin Yeni Üyesi

1997 yılında Dolly’nin klonlanması ile başlayan klon ailesine yeni üyeler eklenmeye devam ediliyor. Tüm engelleme ve yasaklamalara rağmen çalışmalarını yürütmekte direnen bilim adamları, değişik canlı grupları üzerinde çeşitli yöntemler kullanıyor. Bilindiği gibi klonlama çalışmaları çok ses getirdi ve çok tartışıldı. Özellikle insan klonlama çalışmaları ahlaki ve bilimsel bir yanlış olduğu düşüncesiyle bir çok ülke ve bilimsel otorite tarafından yasaklandı. Hala tartışılmasına rağmen bazı bölgelerde insan klonlama amacı taşımayan, tedavi amaçlı klonlama çalışmalarına izin veriliyor. Bu çalışmaların en sonuncusu geçtiğimiz aylarda ABD’nin Teksas ve Kalifornia Üniversitelerinden bir grup uzman veteriner tarafından gerçekleştirildi. Başarılı bir klonlama sonucunda sağlıklı bir yavru kedi dünyaya geldi. Yanda klonlama sonucunda dünyaya gelen yavru ve taşıyıcı annenin resmi yer alıyor.

Bilim adamları bu deneyde en çok kullanılan yöntem olan çekirdek transferi yöntemini kullandı. Bu yöntem bir canlıdan alınan herhangi bir vücut hücresi çekirdeğinin yine aynı canlıdan yada aynı türden başka bir canlıdan alınan çekirdeği çıkartılmış yumurta hücresine nakledilmesi temeline dayanıyor. ABD’li bilim adamları bu deneyde yanda resmi görülen kediden aldıkları kümülüs hücrelerini, çekirdeği (DNA’sı) çıkartılmış yumurta hücresine yerleştirdiler(aynı deneyde iki de fibroblast hücresi kullanıldı). Bu transfer sonucunda elde edilen ebriyolar, taşıyıcı annenin rahmine yerleştirilerek yavrunun doğması beklendi. 22 günlük bir gelişim süreci sonunda taşıyıcı kedi hamile kaldı ve 44 gün süren hamilelik döneminden sonra, sezaryenle yavru dünyaya geldi. Sağlıklı olduğu açıklanan yavru kediden alınan hücrelerin incelenmesi sonucunda yavrunun, kümülüs hücrelerinden klonlandığı kesinlik kazandı. Dünyaya gelen yavrunun taşıdığı üç rengin, anne kedi ile aynı olmasına rağmen desen aynı değil. Bunun nedeni ise çok renkli kedilerdeki desenin, sadece DNA ile değil gelişim şartları ile de işlgili olması.

Bu çalışmayı diğerlerinden ayıran en önemli özellik çok az sayıda embriyo kullanılmasına rağmen başarılı bir sonuç elde edilmiş olması, daha önceki deneylerde örneğin “Dolly” deneyinde 277 yumurta hücresi kullanılmış fakat sadece bir yavru dünyaya gelebilmişti. Deneyi yapan bilim adamlarına göre bu deneyde elde edilen başarının  nedeni,  kümülüs hücreleri kullanılmış olması. Fakat bu başarının bir tesadüf olma ihtimali nedeni ile yeni deneyler yapılması gerekiyor.

Tarih: 05-04-2002
www.bilimveteknoloji.com