Kuantum kelimesi, “paket” ya da “öbek” anlamı taşır. Bu kelime ilk olarak 1900’de Max Planck tarafından, ışınım olarak yayılan ve emilen enerji paketlerini tanımlamak için kullanıldı. Bu tanım ile birlikte “kuantum fiziği” adında yeni bir fizik dalı doğmuş oldu. Kuantum fiziği ya da kuantum mekaniği, atom altı ölçekte madde ve …
Devamı »En İyi Bilim Belgeselleri
Bu yazımızda bilim meraklıları için tavsiye niteliğinde bir belgesel listesi oluşturmaya çalıştık. Bu listede yeni başlayanlardan, bilim kurtlarına kadar herkesi tatmin edeceğini umduğumuz bilimsel içerikli belgeselleri inceleyip beğeninize sunduk. 1- Cosmos İlk sezonu 1980 yılında “Cosmos: A Personal Voyage” ismiyle yayınlanan efsane belgesel serisi aradan geçen 34 yılın ardından, 2014 …
Devamı »Elektrik
Elektrik, negatif yüklü bir atomdan görece pozitif yüklü bir atoma doğru gerçekleşen elektron akışını ve bu akıştan elde edilen enerjiyi tanımlamak için kullanılan genel bir kavramdır. Günlük dilde “elektrik” kelimesi, elektrik yükü, elektrik akımı ve elektrik enerjisi gibi terimlerin tümünü birden ifade etmek amacıyla kullanılır. “Elektrik nedir ?” sorusunun cevabını …
Devamı »Evren
Karanlık bir gecede uçsuz bucaksız gökyüzüne bakıp da hayran kalmamak elde değil. Çıplak gözle görebildiğimiz yıldızlar ne kadar büyük bir yapıyla karşı karşıya olduğumuz konusunda fikir verse de, gerçekte görebildiğimiz yıldızlar, sadece içinde yaşadığımız galaksinin bile milyarda birlik kısmını temsil etmiyor.[1] Bilinen tüm madde ve enerji formlarını kapsayan bir kavram olan …
Devamı »İnsan Klonlama
İnsan klonlama, bilim tarihinin en çok tartışılan konularından biri olmayı başarmıştır. Bazı bilim insanları inasn klonlamanın insanlık için büyük bir gelişme olduğunu ileri sürerken, diğerleri ise bu çalışmaları etik açıdan yanlış olarak görüp engellenmesi gerektiğini düşünüyor. Klonlama karşıtlarının çalışmaları ile başta Avrupa ülkeleri olmak üzere bir çok ülke, sınırları içerisinde …
Devamı »Mars Projesi
Yıllar boyu bilim damlarının gözdesi olmayı başaran o muhteşem “kızıl gezegen”, Mars. Bir çok UFO hikayesinde ve bilim kurgu filimde başrol oynadı. Hep korkuldu, hep merak edildi. Acaba yaşam var mı? Varsa bu canlılar basit organizmalar mı? yoksa dünyada ki gibi kompleks organizmalar da var mı? Bu sorulara ancak geçtiğimiz …
Devamı »Güneş Sistemi
Yaklaşık 4.6 milyar yaşında[1] olan güneş sistemi, temel olarak güneş adını verdiğimiz orta büyüklükteki bir yıldız ve bu yıldızın çevresinde dönen sekiz büyük gezegen ile çok sayıda cüce gezegeden oluşmaktadır. Ayrıca 170’den fazla irili ufaklı uyduya ev hasipliği yapan güneş sistemi, sayısız göktaşını ve kuyruklu yıldızı da içinde barındırmaktadır. Gezegen …
Devamı »UFO’lar
Uçan daireler yada daha çok bilinen adıyla UFO’lar (Unidentified Flying Object – Tanımlanamayan Uçan Nesne), uzun yıllar boyunca insanların zihnini meşgul etmeyi başarmıştır. Acaba UFO’lar gerçek mi? Yoksa sadece insanları aldatmak için kullanılan hayal ürünü varlıklar mı? Bu soruları yanıtlamak gerçekten zor. Fakat inkar edilmesi en az o kadar zor …
Devamı »